Conștientizarea eticii profesionale și a principiilor etice de către procurori, așa cum sunt ele înscrise în Codul de etică al procurorilor, constituie cheia nu numai a exercitării adecvate a profesiei, ci și a sporirii încrederii cetățenilor în veritatea că justiția penală este înfăptuită corect și onest.

Consiliului Superior al Procurorilor, prin rolul său constituțional de garant al independenței și imparțialității procurorilor, îi revine obligația de a pune la dispoziția corpului de procurori mijloace de prevenție în materie de etică și integritate profesională, pentru a putea fi folosite ca referință în activitate.

Un cod de etică al procurorului, cu certitudine, poate consolida încrederea publicului și a promova o mai bună înțelegere a rolului procurorului în societate. Însă un indicator de aplicabilitate al principiilor generale, transpuse în Cod, ar fi și disponibilitatea unor orientări etice în exercitarea atribuțiilor.

Grupul de state contra corupţiei (GRECO) a recomandat Republicii Moldova ca, în mod prioritar, Codul de etică să fie comunicat tuturor procurorilor și completat cu orientări scrise suplimentare cu privire la aspectele etice, inclusiv explicații, orientări interpretative și exemple practice și să fie actualizat în mod regulat.

Pentru a respecta recomandările organismelor europene, Consiliului Superior al Procurorilor a elaborat un Ghid practic, beneficiind de suport în cadrul proiectului Consiliului Europei ”Promovarea unui sistem de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în RM" și a proiectului ,,Sprijin prevenirii eficiente și combaterii corupției în sectorul justiției” al Uniunii Europene. La elaborarea comentariului a fost antrenat domnul Horațius Dumbravă, expert în domeniu, care a colaborat cu domnul Adrian Bordianu, ex-membru al CSP.

Ghidul cuprinde linii directorii privind abordarea practică a situațiilor și a conduitei procurorilor în împrejurări ce implică chestiuni de natură etică, valabile atât în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cât și în afara serviciului.

În primă etapă Ghidul a fost făcut public, prin plasarea pe pagina oficială a Consiliului Superior al Procurorilor (poate fi consultat aici). Recent, Consiliul Superior al Procurorilor a diseminat corpului de procurori formatul letric al Comentariului. Prin exercițiul de referință a fost majorat gradul de disponibilitate la sursă și cel de conștientizare al corpului de procurori că rolul Consiliului este în prevenirea abaterilor disciplinare, dar nu în abordarea punitivă post-factum.

,,Etica ne îndeamnă să facem alegerile corecte chiar și în situații dificile sau atunci când ne aflăm sub presiune. Aceasta stă la baza încrederii publicului și, implicit, a credibilității profesiei” , Christine Lagarde.

Consiliul Superior al Procurorilor