Ședința Consiliului Superior al Procurorilor (în continuare - CSP) din data de 09.02.2023 a fost, în mod repetat, amânată din lipsă de cvorum.
     Notăm, pentru informarea opiniei publice, că la ședința nominalizată au fost prezenți: 
-    Angela Motuzoc;
-    Inga Furtună;
-    Eduard Varzar;
-    Constantin Șușu;
-    Dorel Musteață (online);
-    Lilia Potîng (online);
-    Svetlana Balmuș (online).
     Totodată, pentru acuratețea informării, menționăm că la ședința din 31 ianuarie curent, domnul Ceslav Panico, Avocatul Poporului, a comunicat despre imposibilitatea participării la ședința din 09.02.2023. 
     Pentru ca o ședință să fie declarată deliberativă, la aceasta trebuie să participe cel puțin 9 membri (2/3 din numărul total al membrilor CSP).
     Blocarea activității CSP denotă, de fapt, lipsă de respect pentru toți titularii procedurilor, invitați în ședință și conduce la concluzia că se abordează tendențios competențele unei instituții de stat.
     În spațiul public au fost lansate obiecții privind legalitatea mandatului actualei componențe a CSP, însă reiterăm că acestea reprezintă doar un pretext lipsit de suport factologic și juridic.
     Este regretabil că s-a ales o așa manieră de conduită, mai ales că ședințele CSP sunt publice, iar fiecare membru are posibilitatea de a-și expune punctul de vedere în condiții de deplină transparență, dacă identifică anumite suspiciuni legate de procedurile aflate pe rolul instituției.
     Respectiv, având în vedere că acest subiect a relevat un interes accentuat în societate, nu vom formula concluzii asupra situației descrise, or acestea urmează să le facă opinia publică și mediul profesional.
     Anunțăm că examinarea subiectelor din agenda CSP se va desfășura la ședințele din 15.02.2023 ora 09:00 și din 17.02.2023 ora 09:00.

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor, procurori detașați:


Inga FURTUNĂ            semnat
Eduard VARZAR          semnat
Constantin ȘUȘU        semnat
Angela MOTUZOC      semnat