În ziua de 03 octombrie 2024, doamna Mariana Cherpec, membra Consiliului Superior al Procurorilor, a participat la lansarea Raportului de Progres nr.1 pentru Raportul nr. 2 „Ruperea cercului vicios: regândirea cadrului instituțional anticorupție în Republica Moldova”.

La discuții au participat autorități publice, organizații ale societății civile și parteneri de dezvoltare, unde au avut ocazia de a dezbate principalele vulnerabilități ale funcționării instituțiilor anticorupție în Republica Moldova și de a analiza nivelul de implementare a recomandărilor din Raportul antereferit.

În intervenția sa, doamna Mariana Cherpec s-a referit la Recomandarea nr.5 și nr.6 din Raportul de progres nr.1 prezentat. În acest sens, au fost făcute următoarele precizări:

  • Aferent Recomandării nr.5 de modificare a Legii nr. 159/2016 cu privire la  procuraturile specializate, pentru a permite șefilor procuraturilor specializate să-și selecteze echipa de procurori de execuție, ar veni în contradicție cu norma constituțională prevăzută la art.125/1 din Constituția Republicii Moldova, deoarece numirea procurorilor are loc în baza unor concursuri publice, organizate și desfășurate de către Consiliul Superior al Procurorilor, aceasta constituind una dintre atribuțiile exclusiv constituționale a organului de autoadministrare a procurorilor;
  • De asemenea, la Recomandarea nr.6 aferent modificării Legii nr. 159/2016 cu privire la  procuraturile specializate, pentru oferirea posibilității procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție de a-și angaja specialiști (în domeniul bancar, IT, financiar și fiscal, personal auxiliar etc.), interpreți, traducători și alte profiluri, se specifică că Legea enunțată supra oferă deja atribuții procurorului-șef al procuraturii specializate de a organiza selecția și, nemijlocit, numirea personalului procuraturii specializate, inclusiv a specialiștilor, cu excepția procurorilor (se impune doar necesitatea ca categoriile de specialiști, pe domenii specifice de activitate să fie dezvoltate în Regulamentul de activitate a procuraturii specializate, nefiind necesare careva intervenții de ordin legislativ).

Evenimentul, organizat de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție (CCIA), cu suportul Biroului Internațional pentru Combaterea Traficului de Droguri și Aplicarea Legii al Departamentului de Stat al SUA (INL) și Uniunii Europene, a reprezentat o platformă de discuții în urma procesului de monitorizare a instituțiilor responsabile pentru a evalua modul și nivelul de implementare a Recomandărilor oferite anterior. 

 

Aparatul Consiliului Superior al Procurorilor
03.10.2024

 

Galerie Foto