Recent, în spațiul public, au fost plasate mai multe comentarii privind activitățile și membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), a căror interpretare nu reflectă, în format deplin, esența evenimentelor de referință.

Pentru a asigura justa informare a publicului, ținem să facem precizările de rigoare și să exprimăm poziția instituțională aferentă cazurilor mediatizate.

Astfel, cu referință la delegarea domnului Adrian Bordianu în funcția de procuror-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, menționăm că toate procedurile stabilite de lege au fost respectate și orice suspiciuni de ordin subiectiv nu sunt plauzibile.

Informăm că potrivit art.76 alin.(1) lit.a) din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură - la depunerea cererii de renunțare la calitatea de membru al CSP, mandatul membrului respectiv încetează de drept (prin efectul legii).

Respectiv, odată cu depunerea la data de 21 iunie 2021 a cererii corespunzătoare, calitatea de membru al CSP a domnului Adrian Bordianu a încetat de drept.

Pe cale de consecință, potrivit legii, s-a impus sistarea detașării din funcție și reîncadrarea în funcția de procuror a domnului Adrian Bordianu.

Toate aceste proceduri au derulat corect și în spiritul principiilor de drept, fiind mecanisme reglementate expres de actele normative, iar punerea lor în aplicare se conformează cerințelor stabilite de lege.

În această ordine de idei, nu există neclarități sau circumstanțe de natură să afecteze legalitatea delegării în funcția de procuror-șef interimar al Procuraturii Anticorupție a domnului Adrian Bordianu și sunt nejustificate orice insinuări despre ambiguități privind această procedură instituțională.

Concomitent, în partea ce ține de inițiativa modificării structurii interne a Procuraturii Generale, reflectată în demersul adresat la data de 17.06.2021 CSP, considerăm necesar să punctăm aspectele caracteristice soluționării chestiunilor în cauză.

Pe această dimensiune notăm că toate procedurile din sfera de competență a CSP se examinează și se soluționează la ședințele în plen, cu respectarea criteriilor relevante.

Notăm că, potrivit legii, structura Procuraturii Generale se stabilește și se modifică de Procurorul General, cu acordul scris al CSP, respectiv informația apărută în presă reflectă o procedură reglementată de lege, asupra căreia CSP se va expune în cadrul unei ședințe ulterioare.

Avem respectul firesc pentru dreptul la libera exprimare și apreciem mediatizarea informațiilor despre activitatea CSP, dar reflecțiile eventualelor cauze, care au determinat această inițiativă, precum și anticiparea eventualelor decizii sunt expresia unor opinii subiective, care trebuie să respecte regulile analizei profesioniste și imparțiale și să urmărească scopul informării corecte a societății.

Orice speculație sau distorsionare pe marginea acestor fapte nu are nici un substrat factologic și prezintă riscul dezinformării societății sau manipulării opiniei publice, precum și ar putea să creeze premisele unei influențe necorespunzătoare asupra membrilor CSP, care să afecteze independența acestora.

Pentru a nu perpetua interpretarea eronată a faptelor descrise în acest comunicat, CSP îndeamnă ca toate aceste informații să fie prezentate obiectiv, din perspectiva tuturor criteriilor stabilite de lege, iar cetățenilor să le fie furnizate toate datele ce vizează subiectul pus în discuție, în baza cărora să fie formulate concluzii corecte, care constituie un pilon fundamental în dezvoltarea democratică a societății.

Consiliul Superior al Procurorilor