Pe agenda următoarei întruniri a Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare (RECJ) va fi pus în discuție subiectul acordării Consiliului Superior al Procurorilor din Republica Moldova a statutului de observator.
     Amintim că, prin decizie colegială, Consiliul Superior al Procurorilor a decis de a înainta o solicitare de aderare la Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare.
     Inițiativa nominalizată a fost facilitată de statutul acordat Republicii Moldova de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, dar și de necesitatea reformării și armonizării sistemului judiciar național la standardele europene în domeniu.
     Obținerea statutului de observator în cadrul RECJ ar oferi Consiliului oportunități de dezvoltare instituțională și de aliniere la normele și standardele europene ale justiției prin:

  -  schimb de experiență cu privire la modul în care este organizat sistemul judiciar şi la modul în care funcționează acesta în statele membre ale UE;

  -  analiză a informației legate de structurile și competențele membrilor;

  -  expertiză și asistență a activității întregului sistem judiciar.

     Menționăm că, RECJ reunește instituțiile naționale din statele membre ale UE care sunt independente de executiv și legislativ și care sunt responsabile pentru sprijinirea sistemului judiciar în înfăptuirea independentă a justiției. Aceasta urmărește ameliorarea cooperării şi buna înțelegere dintre Consiliile Judiciare, membrii sistemelor judiciare ale statelor membre ale UE și ale statelor candidate la aderarea la UE.
    Consiliul Superior al Procurorilor aspiră spre o dezvoltare constructivă și prodigioasă a relațiilor cu instituții similare și cu organismele europene de profil ca fiind prioritatea fundamentală pe domeniul cooperării internaționale.

 

Consiliul Superior al Procurorilor