Având în vedere multiplele discuții din spațiul public despre mandatul pretins ,,expirat” al membrilor Consiliului Superior al Procurorilor, considerăm necesar să intervenim cu precizările de rigoare, pentru a exclude inducerea în eroare a societății.

     Astfel, menționăm că mandatul actualei componențe a Consiliului Superior al Procurorilor a fost reglementat prin Legea nr. 26 din 10.03.2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, care în art. 15, alineatul (11) a stabilit expres:

“Prin derogare […], mandatele membrilor Consiliului Superior al Procurorilor, cu excepția mandatelor membrilor de drept, se prelungesc, prin extindere, până la ocuparea funcției de către succesorii de competență.”


     Este relevant să consemnăm că inițiativa adoptării acestei legi a aparținut Ministerului Justiției, iar actul a fost aprobat cu votul majorității parlamentare și reprezintă expresia de voință a legiuitorului.

     Mai mult de atât, amendamentul vizează prelungirea mandatului actualei componențe a CSP a fost introdus de către Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului, cu argumentarea că aceste prevederi tranzitorii vor ,,asigura un efect important și anume menținerea funcționalității organelor de autoadministrare a judecătorilor și procurorilor pe perioada în care se vor desfășura procedurile de evaluare a candidaturilor la funcțiile de membri în aceste organe și de numire a noii componențe a lor. Totodată, prin aceasta se va asigura posibilitatea realizării de către organele de autoadministrare a judecătorilor și procurorilor a unui șir de acțiuni necesare implementări legii date”.

     Considerăm că este inadecvată polemizarea acestui subiect, iar folosirea diferitor termeni improprii de ,,mandat expirat”, ,,curățare a CSP” etc, inoculează opiniei publice o percepție eronată, ceea ce aduce un deserviciu societății și diminuează autoritatea actului de aplicare a legii.

     Menționăm că anterior, Consiliul Superior al Procurorilor a inițiat procedurile de organizare a Adunării generale a procurorilor, însă au intervenit circumstanțe obiective și nu a fost posibilă desfășurarea acesteia. Toate informațiile de referință au fost prezentate spre cunoștință opiniei publice, în considerarea principiului transparenței decizionale.
 
     Ulterior, după intrarea în vigoare a legii și demararea procedurilor de evaluare a candidaților în organele de auto-administrare, care au fost inițiate prin actul normativ citat supra, este evident că alegerea noilor membri în Consiliul Superior al Procurorilor va fi posibilă doar după încheierea acestor verificări.

     Este regretabil că prin afirmațiile lansate în spațiul public despre „expirarea” mandatului membrilor CSP, de fapt, se denaturează adevărul, ceea ce denotă lipsă de respect față de cetățean, căruia i se prezintă informații juridice trunchiate, pentru a-i crea percepții greșite.

     Drept consecință, derivă o puternică prezumție că se dorește schimbarea accentelor de la subiectele ce au trezit interesul sporit al societății – procedurile aflate pe rolul CSP și absențele de la ședințe, care duc la neîntrunirea cvorumului.

     În concluzie, reiterăm că valabilitatea mandatelor membrilor CSP a fost extinsă prin lege, fapt care exclude orice speculații la acest subiect, or, nu putem pune în discuție forța juridică a unui act normativ care este în vigoare.

     Precizările privind valabilitatea mandatului actualei componențe a CSP au fost necesare pentru a explica societății că răspunsul la această polemică se află în prevederile Legii, potrivit căreia termenul mandatului a fost prelungit.

     Este inadmisibil că pe acest subiect se speculează atât de intens, mai ales că multiple informații denaturate se transmit inclusiv de către unii juriști, de onoarea profesională a cărora ține să ajute cetățenii la analizarea aspectelor de specialitate și să contribuie la consolidarea responsabilității civice, dar nu viceversa.

     Reiterăm îndemnul nostru de a fi respectată acuratețea juridică a discursului public și re-afirmăm angajamentul nostru de a urma strict prevederile legii în toate activitățile desfășurate.
 
Membrii Consiliului Superior al Procurorilor, procurori detașați:


Inga FURTUNĂ            semnat
Eduard VARZAR         semnat
Andrei ROȘCA            semnat
Constantin ȘUȘU       semnat
Angela MOTUZOC      semnat