La data de 19 aprilie 2021 și-a desfășurat lucrările masa rotundă ,,Justiția penală bazată pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova: standarde profesionale și etice”, organizată de Laboratorul de Cercetări Științifice „Drept Public Comparat și E-Guvernare” cu susținerea Consiliului Superior al Procurorilor. Întrunirea s-a desfășurat în regim online, reunind reprezentanți ai mediului academic și procurori, care au susținut discuții tematice privind actualizarea responsabilităților profesionale ce revin procurorilor în contextul noilor provocări sociale și juridice. Inițiativa a avut drept scop facilitarea schimbului de opinii despre evoluția viziunilor privind rolul procurorilor în societate și identificarea priorităților din agenda de dezvoltare a culturii juridice.

     Activitățile evenimentului au inclus participarea doamnei Angela Motuzoc, președinte al CSP, domnului Adrian Bordianu, membru al CSP, procuror detașat și a domnului Ion Guceac,  membru CSP ales de Academia de Științe a Moldovei, doctor habilitat în drept, academician, care au intervenit cu prezentări despre rolul procurorilor în apărarea drepturilor persoanei în situații de urgență, despre independența și imparțialitatea ca elemente ale statutului procurorilor, precum și referitor la rolul reprezentanților societății civile în procesul de funcționare a Procuraturii. Prin argumentele expuse de către participanți au fost susținute preocupările constante pentru modul în care societatea noastră se aliniază standardelor recunoscute de respectare a drepturilor și libertăților fundamentale.

     Pentru Consiliul Superior al Procurorilor este deosebit de valoroasă susținerea unor asemenea acțiuni de natură științifică, în cadrul cărora sunt dezbătute aspecte sensibile despre modul de evoluție a percepției profesionale despre contribuția procurorilor la înfăptuirea actului de justiție. În acest fel sunt promovate reperele încrederii instituționale și se consolidează în întreaga societate sentimentul probității prestației profesionale a procurorilor.

     Concluziile de încheiere au reiterat că respectarea drepturilor omului reprezintă garanția fundamentală a executări angajamentelor asumate de Republica Moldova și este, în același timp, pilonul ce susține efortul profesiilor juridice pentru statornicirea principiilor statului de drept.

     Sinteza prezentărilor, a concluziilor formulate și toate materialele acestui eveniment vor fi publicate în format de culegere, care va constitui resursă informațională utilă pentru elaborarea politicilor instituționale de specialitate.

     Această masă rotundă este parte a cooperării Consiliului Superior al Procurorilor cu Laboratorul de Cercetări Științifice „Drept Public Comparat și E-Guvernare”, realizată în baza unui acord  încheiat în anul 2020, al cărui obiectiv este diseminarea progreselor științei juridice în rândul studenților, practicienilor și mediului academic din domeniul dreptului.

Acordul de colaborare între Consiliulu Superior al Procurorilor cu Laboratorul de Cercetări Științifice „Drept Public Comparat și E-Guvernare” 

Consiliul Superior al Procurorilor