Pe parcursul săptămânii precedente membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au participat la atelierul de lucru online cu tematica „Motivarea deciziilor și hotărârilor în materie disciplinară”, dedicat consolidării capacităților instituționale și familiarizării cu experiența altor state în domeniul asigurării standardelor procedurilor disciplinare în privința procurorilor.

  La eveniment, alături de membrii CSP, au participat membrii Colegiului de disciplină și etică, dar și reprezentanți ai Inspecției procurorilor, care au purtat discuții cu experții Consiliului Europei, Tamara Manea și Aivars Ostapko privind diligența efortului necesar pentru elaborarea hotărârilor și deciziilor în materie disciplinară.

  Potrivit constatărilor exprimate de către experți, în materia răspunderii disciplinare este foarte important să se realizeze un echilibru just între necesitatea de a fi sancționată conduita incompatibilă cu exigențele eticii profesionale manifestată de un procuror și garanția de a-i fi respectată independența.

  De asemenea, discuțiile de specialitate s-au referit la criteriile exprimate în jurisprudența CtEDO privind standardele investigațiilor disciplinare în cazul procurorilor, la necesitatea elaborării procedurilor operaționale pentru a asigura claritatea și previzibilitatea măsurilor de verificare, precum și la promovarea valorilor conduitei profesionale.

  Concluziile atelierului de lucru au evidențiat că urmează a fi identificate posibilitățile desfășurării activităților specifice, cu susținerea partenerilor de dezvoltare, în vederea elaborării procedurilor operaționale pentru fiecare etapă a verificărilor disciplinare.

   Asigurarea calității motivării soluțiilor adoptate în materie disciplinară este un deziderat ferm în activitatea organelor de autoadministrare și preocupările pe acest subiect vor păstra caracterul prioritar în agenda de activitate a Consiliului Superior al Procurorilor.

   Atelierul de lucru a fost organizat în cadrul proiectului „Acțiune împotriva corupției în Republica Moldova”, finanțat de Biroul pentru Afaceri Juridice şi Combaterea Traficului de Droguri (INL) al Departamentului de Stat al SUA și implementat de către Consiliul Europei.


     Consiliul Superior al Procurorilor