La data de 26 februarie 2021 a avut loc evenimentul de prezentare publică a rapoartelor anuale de activitate a Consiliului Superior al Procurorilor și a Procuraturii.

     În cadrul sesiunii, care a avut loc în format on-line, bilanțul procedurilor de autoadministrare a procurorilor, pentru anul 2020 a fost prezentat de către doamna Angela Motuzoc, președinte al Consiliului Superior al Procurorilor. Evaluarea indicatorilor de activitate a ținut cont de faptul că anul precedent a constituit o experiență neordinară, ce a impus restricții sanitare și a schimbat percepții despre modul în care societatea trebuie să își apere valorile de drept și să consolideze ordinea juridică.

     Conform viziunii exprimate, Consiliul Superior al Procurorilor a urmărit să răspundă nevoii de a asigura derularea procedurilor din competența sa și să garanteze ca, indiferent de constrângerile sanitare, în sistemul Procuraturii să nu fie blocată funcționarea măsurilor ce vizează cariera procurorilor. S-a remarcat că în anul precedent Consiliul Superior al Procurorilor a oficializat 10 ani de activitate, iar pe parcursul acestui deceniu s-au înregistrat mai multe evoluții, unul dintre progresele majore fiind consacrarea constituțională a mandatului instituției.

     Printre obiectivele realizate a fost deosebit de important dialogul cu Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, în contextul eforturilor de consolidare a principiului independenței procurorilor. La 20.02.2020 acest for european a formulat o opinie consultativă pentru Consiliul Superior al Procurorilor, împărtășind viziunea sa privind promovarea principiilor activității procurorilor (detalii pot fi consultate aici).

     De asemenea, președintele Consiliului Superior al Procurorilor în discursul său a apreciat efortul depus de către toți membrii colegiilor, care, au dat dovadă de responsabilitate și acuratețe profesională pentru calitatea asumată și, în conformitate cu prevederile legale, au continuat exercitarea mandatului, asigurând derularea consecventă a procedurilor de evaluare a performanțelor, de selecție și a procedurilor disciplinare (rapoartele de activitate pot fi consultate pe pagina web oficială www.csp.md).

     Din perspectiva indicatorilor statistici se notează că pe parcursul anului 2020 Consiliul Superior al Procurorilor s-a convocat  în 22 de şedinţe, în rezultatul cărora au fost adoptate 132 de hotărâri.

     Mizând pe ajutorul și suportul partenerilor de dezvoltare, a fost elaborată Strategia de comunicare, a fost realizat și plasat pe pagina web videograficul „Rolul și misiunea Consiliului Superior al Procurorilor în două minute”, care distribuie într-o manieră non-juridică date privind activitatea instituției, explicând în câțiva pași componența și atribuțiile sale în sistemul de justiție din Republica Moldova.

     Pentru anul 2021 Consiliul Superior al Procurorilor și-a setat priorități focusate pe realizarea atribuțiilor instituționale, printre care:

- promovarea valorilor deontologice și mesajul-cheie că activitatea procurorilor este un serviciu public, adresat cetățeanului;

- implementarea abordărilor noi privind asigurarea integrității profesionale;

- asigurarea că procesele de selecție se bazează pe meritocrație.

     Potrivit evaluărilor din raport, subiectul ce condiționează o preocupare permanentă a Consiliului Superior al Procurorilor este dezideratul de a contribui la sporirea integrității procurorilor și la consolidarea încrederii cetățenilor în activitatea Procuraturii. Eforturile în acest sens urmează să se bazeze pe dialog constructiv, pe conștientizare a rolului justiției în societate și trebuie să fie raportate la prevederile legii, pentru că numai așa rezultatele vor fi conforme așteptărilor de apărare a drepturilor omului.

     Pentru concluzie, doamna Angela Motuzoc a reiterat că valoarea actului de justiție se clădește zilnic, prin competență profesională, bună-credință și cultură instituțională, pe care trebuie să le dețină fiecare procuror, exprimând îndemnul ca aceste valori să se constituie în repere ale activității exercitate zi de zi.

     Toate rapoartele de activitate a Consiliului Superior al Procurorilor sunt publice, se plasează pe pagina web oficială a instituției – www.csp.md, la directoriul Transparența, rubrica Rapoarte de activitate și pot fi accesate, pentru informare, de către toți subiecții interesați.

 

Consiliul Superior al Procurorilor