La data de 17 iunie curent, Consiliul Superior al Procurorilor a avut o întâlnire cu reprezentanții Comisiei independente de evaluare a integrității, care a fost constituită pentru realizarea verificărilor ,,pre-vetting” în privința judecătorilor și procurorilor.

     În cadrul întrevederii participanții au făcut un schimb de opinii referitoare la standardele procedurilor ce urmează a fi efectuate și celeritatea verificărilor, care rezultă din termenii restrânși stabiliți de lege1.

     cspPe parcursul discuțiilor, domnul Herman von Hebel (președintele comisiei de referință) a menționat că așteptările față de lucrările Comisiei sunt foarte înalte, ceea ce determină o mobilizare exigentă a eforturilor pentru respectarea termenelor stabilite. Totodată a fost enunțat și faptul că termenii restrânși nu trebuie să influențeze plenitudinea și echitatea verificărilor efectuate, iar Comisia va respecta diligența necesară, pentru ca toate activitățile să fie complete și obiective.

     Potrivit calendarului activităților, la etapa inițială vor fi evaluați candidații la calitatea de membru în CSM, apoi cei care aspiră pentru poziția de membru CSP, după care vor urma verificările corespunzătoare pentru candidații la calitatea de membri în colegiile profesionale.

     Membrii Consiliului Superior al Procurorilor, prezenți la întrevedere, au venit cu sugestia ca, în activitățile sale, Comisia să colecteze informații relevante inclusiv de la organele de autoadministrare, precum și de la Inspecția procurorilor, iar în context au exprimat deschidere pentru continuitatea acestui dialog profesional, care să se alinieze scopului de evaluare a integrității candidaților în organele de autoadministrare din sistemul judiciar.

     Notă: Comisia independentă de evaluare a integrităţii candidaţilor la funcţia de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor este mandatată să evalueze integritatea judecătorilor și procurorilor care aspiră să fie aleși în funcția de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Consiliului Superior al Procurorilor și ai colegiilor din subordinea acestora.


 Consiliul Superior al Procurorilor

 

1 Legea nr.26 din 10.03.2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcțiile administrative din organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor