Consiliul Superior al Procurorilor vine cu precizări referitor la unele aspecte din ședința din 22 februarie 2024.

     În cadrul probei de interviu pentru candidații la funcția de Procuror General au fost depuse două cereri, prin care se solicita atât amânarea ședinței în curs, pe motivul unei cauze pendinte pe rolul instanței de judecată ce ar viza concursul în speță, cât  și recuzarea membrilor Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă și Aliona Nesterov.

     Respectiv, ținând cont de caracterul închis declarat pentru examinarea cererii de recuzare, se consideră imperios de a elucida circumstanțele în care au fost luate deciziile și de a se expune pe marginea subiectului.

     Astfel, în cererea de recuzare, prin argumentele aduse, s-a specificat că membrii recuzați ar fi avut tangențe, în proces educațional și profesional, cu doi dintre contracandidați. 

     În contextul în care argumentele înaintate ar putea trezi suspiciuni privind integritatea persoanelor, în parte, și caracterul veritabil al concursului, per ansamblu, se impune a se preciza faptul că decizia de a accepta cererea de recuzare, înaintată față de membrul procuror Aliona Nesterov, a rezultat din conjunctura funcției deținute în perioada 18.01.2023-01.01.2024, de adjunct al Procurorului General interimar, funcție deținută  în aceeași perioadă și de Igor Demciucin.

     În scopul respectării tuturor exigențelor unei evaluări obiective, s-a luat decizia de recuzare în partea ce ține de Aliona Nesterov. 

     Astfel, se accentuează că anume raționamentul supra expus a fundamentat decizia organului colegial de a accepta cererea de recuzare.

     Subsidiar, pentru a evita contradicțiile ireconciliabile, reiterăm că membrii Consiliului dezaprobă introducerea alături de informațiile brute, cu privire la motivele revocării, a unor comentarii și interpretări tendențioase, care direcționează într-un anumit sens opinia publicului și, pentru a nu se devia spre o conotație morală negativă, pledăm pentru o conduită demnă, conștiincioasă și profesională. 

     Totodată, se afirmă cu discernământ că deciziile adoptate în ședință aferent subiectelor examinate au rezultat din ideea că Consiliul Superior al Procurorilor acționează transparent, imparțial și argumentat în fiecare caz individual. 

N.B. Conform art.78 din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, un membru al Consiliului Superior al Procurorilor nu poate participa la examinarea unui subiect din agendă dacă există circumstanțe care exclud participarea sa la examinarea subiectului în cauză sau care ar trezi îndoieli privind obiectivitatea sa.