În perioada 5-8 aprilie curent, reprezentanții mai multor autorități naționale au participat la ședințele grupurilor de lucru tematice, organizate de Rețeaua Anticorupție pentru Europa de Est și Asia Centrală (în continuare - ACN) a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Discuțiile au vizat indicatorii de performanță ce urmează a fi aprobați pentru utilizare în cadrul celei de-a V-a runde de monitorizare a Programului subregional de evaluare inter pares „Planul de acțiuni anticorupție de la Istanbul”.

    În cadrul evenimentului, domnii Constantin Șușu și Eduard Varzar, membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, au participat în regim on-line la dezbaterile asupra indicatorilor de performanță și criteriilor de evaluare pe domeniul– Independența sistemului Procuraturii.

     Membrii Consiliului au înaintat mai multe propuneri, în vederea modificării unor indicatori de performanță, care vor fi incluși în metodologia de evaluare, în special a celor ce țin de numirea și demiterea Procurorului General, nivelul de finanțare a Procuraturii, mecanismul de determinare a cuantumului remunerației procurorilor, asigurarea independenței Consiliului ca organ de autoadministrare, criteriile de selecție a procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, dar și criteriile de selecție și demitere a șefului Centrului Național Anticorupție, precum și modul de constituire al Comisiei independente de experți menite să participe în procedura de selecție a acestuia.

     După definitivare, setul indicatorilor de performanță pe fiecare domeniu de performanță urmează să fie aprobat de către Grupul de coordonare al ACN.

     Participarea la procedurile de definitivare a indicatorilor de performanță este deosebit de importantă, având în vedere că Republica Moldova urmează să fie evaluată în cadrul celei de-a V-a runde de monitorizare în baza acestora.

    

Consiliul Superior al Procurorilor