La 24 februarie 2021 reprezentanții Consiliului Superior al Procurorilor, doamna Angela Motuzoc - președinte și doamna Inga Furtună – membru – procuror, au prezentat o lecție publică la tema ,,Autoadministrarea Procurorilor - Viziune. Standarde. Priorități”, găzduită  de Institutul Național al Justiției (INJ).

     Evenimentul, desfășurat pentru audienții – candidați la funcția de procuror din promoția a XIII-a a INJ, a avut drept scop diseminarea informațiilor despre procesul de autoadministrare a procurorilor precum și despre activitatea mecanismelor europene de specialitate.

      Astfel, au fost prezentate aspectele referitoare la organizarea și funcționarea organelor de autoadministrare, precum și etapele procedurilor prealabile selecției la numirea pe post, care urmează a fi realizate pentru a se face dovada întrunirii condițiilor stabilite de lege în vederea accederii la funcția de procuror.

     De asemenea, în atenția audienților a fost subliniată importanța valorilor și virtuților profesionale, care sunt reglementate de Codul de etică a procurorilor, reprezentând unul dintre pilonii fundamentali, care susține statutul de procuror.

     Printre subiectele abordate s-a înscris și activitatea Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni (CCPE), for european specializat, constituit în vederea asigurăriiDDD realizării Recomandării Rec(2000)19 a Comitetului de Miniștri către statele membre privind rolul procuraturii în sistemul de justiție penală și contribuirii la dezvoltarea sistemelor Procuraturii în concordanță cu cele mai înalte standarde ale statului de drept.

     Pentru familiarizarea complexă a audienților cu rolul și actele adoptate de CCPE, doamna Angela Motuzoc și doamna Inga Furtună au repartizat acestora publicațiile elaborate cu referire la funcționarea mecanismului specializat de referință (detalii cu privire la publicație a se vedea aici).

     La runda de întrebări-răspunsuri au fost inițiate discuții pro-active, iar audienții INJ, care în scurt timp vor susține sesiunea de absolvire, au avut posibilitatea să clarifice modul de organizare și desfășurare a procedurilor de selecție în vederea numirii pe post.

     În context, a fost transmis un set de publicații pentru biblioteca INJ, astfel încât pentru toți beneficiarii instruirilor oferite de această instituție să fie garantată posibilitatea de a se documenta referitor la criteriile și standardele activității procurorilor, promovate la nivel european.

     Consiliul Superior al Procurorilor are o preocupare sporită pentru menținerea dialogului cu audienții INJ, în vederea cultivării spiritului de înaltă responsabilitate pentru funcția și statutul de procuror.

 

Consiliul Superior al Procurorilor