La data de 3 iunie 2021 a fost organizată masa rotundă „Consolidarea egalității și non-discriminării prin instruiri pentru polițiști, procurori și judecători pe tematica infracțiunilor motivate de prejudecată”, care a reunit reprezentanții autorităților publice naționale, ai societății civile și ai partenerilor de dezvoltare pentru un schimb de opinii referitoare la implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (CERI).

   Evenimentul, desfășurat on-line, și-a propus ca scop să seteze coordonatele acțiunilor la nivel național pentru consolidarea egalității și non-discriminării în baza instruirilor specializate, ca urmare a concluziilor CERI pentru Moldova, publicate la data de 18 mai 2021.

     Potrivit constatărilor forului european, țara noastră trebuie să continue și să extindă eforturile de instruire a profesioniștilor din domeniul cu privire la îndeplinirea corectă a obligației pozitive a statului de a investiga eficient infracțiunile motivate de prejudecată.

   În cadrul evenimentului au fost revizuite și discutate practicile privind formările profesionale pe aplicarea legii în acest domeniu, precum și au fost exprimate perspectivele dezvoltării și cooperării în efortul de combatere a discursului de ură.

     Participanții au exprimat disponibilitatea de a coordona măsurile necesare pentru a crește performanța în prevenirea manifestărilor discriminatorii și au subliniat că sunt posibile progrese prin voința comună de a spori profesionalismul procurorilor, judecătorilor și ofițerilor de poliție.

    Consiliul Superior al Procurorilor, reprezentat de către doamna Inga Furtună, membru, procuror-detașat, a contribuit la lucrările acestei mese rotunde prin descrierea viziunilor despre asistența pentru rolul procurorilor în combaterea infracțiunilor motivate de prejudecată.       

    Astfel, s-a consemnat că recomandările CERI au impact nemijlocit asupra competențelor Consiliului Superior al Procurorilor, care analizează și prezintă avize asupra programelor de formare a procurorilor, existând o preocupare serioasă pentru ca domeniul instruirilor să fie acoperit în mod adecvat.

     Egalitatea și non-discriminarea sunt concepte care, în general, se regăsesc în sesiunile de formare pentru procurori și Consiliul Superior al Procurorilor susține tendința actuală ca aceste instruiri să devină mai specifice și să includă module dedicate dezvoltării abilităților practice în recunoașterea și investigarea elementelor de prejudecată.

     În cadrul dezbaterilor participanții au invocat dificultățile legate de calitatea normelor de drept care reglementează domeniul și au insistat asupra necesității revenirii la examinarea proiectelor de modificare a legislației, care au fost transmise anterior pentru aprobare în Parlament, însă procedurile nu au fost definitivate.

     De asemenea, s-a menționat că în perioada martie - iunie 2021, cu suportul Consiliului Europei, la nivel național se desfășoară un curs de instruire pentru formarea formatorilor, care vizează un grup resursă constituit din procurori, judecători, ofițeri de poliție și reprezentanți ai Institutului Național al Justiției, pe tematica infracțiunilor motivate de prejudecată.

     Rolul formatorilor instruiți la acest curs va fi să desfășoare ulterior seminare-cascadă la nivel național, care vor fi organizate, de asemenea, pentru grupuri mixte de profesioniști și vor fi axate pe dezvoltarea abilităților specifice activității ce vizează combaterea și investigarea infracțiunilor motivate de prejudecată.

    Concluziile evenimentului au arătat că autoritățile naționale au deschiderea necesară pentru schimbarea de atitudini în realizarea măsurilor de creștere a performanțelor profesionale, de prevenire a discriminării și de recunoaștere a elementelor de prejudecată. Acești factori-cheie reprezintă reperele unei perspective pozitive pentru evoluțiile pe care le așteaptă societatea și care se înscriu pe agenda interesului public.

     Reprezentanții Consiliului Europei, ai Uniunii Europene și ai CERI au apreciat angajamentul exprimat de către autoritățile naționale și au menționat că a fost selectată direcția corectă de implementare a recomandărilor privind combaterea discriminării, iar efortul depus pentru organizarea instruirii specifice a procurorilor, judecătorilor și polițiștilor este un beneficiu substanțial în asigurarea unui răspuns adecvat la plângerile ce vizează infracțiuni motivate de prejudecată.  

     Masa rotundă a fost organizată în cadrul proiectului regional al Consiliului Europei - UE „Consolidarea accesului la justiție pentru victimele discriminării, infracțiunilor motivate de ură și discursurilor de instigare la ură în țările Parteneriatului Estic”, în cooperare cu Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței.

    Consiliul Superior al Procurorilor