Ieri, 25 martie 2021, s-a desfășurat cea de-a doua ședință a Comitetului de Conducere al Proiectului “Acțiune împotriva corupției în Republica Moldova”, în cadrul căruia Consiliul Superior al Procurorilor are calitatea de beneficiar.        

     Instituția a fost reprezentată de către doamna Angela Motuzoc, președinte al Consiliului Superior al Procurorilor, care a subliniat importanța activităților desfășurate în cadrul proiectului. Potrivit calendarului programului, până acum au fost realizate câteva ateliere de lucru, focusate pe discuții privind necesitățile îmbunătățirii cadrului normativ aferent regulilor de publicare a hotărârilor disciplinare, rolului Inspecției Procurorilor, mecanismului de consiliere etică pentru procurori.

     În conformitate cu agenda evenimentului, care s-a desfășurat on-line, au fost prezentate informații cu privire la stadiul implementării acțiunilor planificate și, de asemenea, au fost nominalizate activitățile viitoare, termenii preconizați, precum și au fost exprimate viziunile partenerilor naționali privind măsurile întreprinse pentru realizarea obiectivelor proiectului.

     Consiliul Superior al Procurorilor menține constantă preocuparea pentru activitățile de consolidare a statutului procurorilor și susține angajamentul ferm de implementare a recomandărilor forurilor de specialitate, referitoare la sporirea capacităților instituționale. În acest context, sprijinul oferit de proiect contribuie la identificarea celor mai eficiente mijloace și soluții normative, menite să asigure că activitatea procurorilor se aliniază celor mai înalte standarde de responsabilitate, integritate și etică profesională.

     Conform termenilor de referință, activitățile proiectului se concentrează pe abordarea priorităților-cheie și obligațiilor esențiale asumate de către autoritățile naționale pe domeniul luptei împotriva corupției, dar și în vederea implementării recomandărilor mecanismelor de monitorizare.

     Acțiunile proiectului au scopul de a oferi sprijin direct autorităților naționale pentru a remedia deficiențele identificate în cadrul celei de-a patra runde de evaluare GRECO, astfel încât să alinieze măsurile instituțiilor publice la standardele internaționale și bunele practici pentru prevenirea și combaterea corupției.

     La nivel instituțional, Consiliul Superior al Procurorilor apreciază că studiile realizate în cadrul activităților proiectului și opiniile expuse de către experții antrenați pentru efectuarea acestora, reprezintă un suport valoros în procesele de analiză a cadrului normativ național, având în vedere raportarea acestora la bunele practici ale altor state și experiențele avansate de asigurare a prevederilor adecvate pentru procedurile disciplinare în privința procurorilor și a instrumentelor normative eficiente de luptă împotriva corupției.

     Respectiv, în cadrul întrevederii, a fost reiterată deschiderea Consiliului Superior al Procurorilor de implicare în activitățile proiectului pentru îndeplinirea obiectivelor propuse în considerarea necesității de a oferi cetățeanului un serviciu public de înaltă calitate și de a oferi substanță atribuției procurorilor de a contribui la apărarea drepturilor și intereselor legitime ale persoanei și societății.

     Proiectul “Acțiune împotriva Corupției în Republica Moldova” este o intervenție adresată țării, finanțat de Biroul pentru Afaceri Juridice şi Combaterea Traficului de Droguri (INL) al Departamentului de Stat al SUA și implementat de către Consiliul Europei, preconizat pentru perioada 2020-2021.

 

Consiliul Superior al Procurorilor