În perioada martie – mai 2021 se va desfășura un curs pentru instruirea formatorilor pe domeniul investigațiilor referitoare la infracțiunile motivate de prejudecată în Republica Moldova.

     Acest curs se referă la un grup mixt de profesioniști, alcătuit din procurori, judecători și ofițeri de poliție, fiind parte a activităților Proiectului regional  „Consolidarea accesului la justiție prin mecanisme de soluționare extrajudiciare pentru victimele discriminării, infracțiunilor motivate de ură și discursurilor de instigare la ură în țările Parteneriatului Estic”, derulat de Uniunea Europeană în colaborare cu Consiliul Europei (CoE).

     La nivel național, Consiliul Superior al Procurorilor este instituția parteneră pentru această activitate și, în colaborare cu echipa Proiectului, Institutul Național al Justiției (INJ) și Inspectoratul General de Poliție (IGP), a participat la atelierele de lucru privind identificarea nevoilor de formare și a modalităților relevante pentru desfășurarea  seminarelor.

     Evenimentul de lansare a cursului a avut loc la data de 1 martie 2021, pe platformă on-line, iar Consiliul Superior al Procurorilor a fost reprezentat de către doamna Inga Furtună, membru, procuror – detașat, care a expus perspectiva instituțională privind acțiunea de referință.

     Concomitent, participanții au fost familiarizați cu cercetările efectuate prealabil demarării instruirilor și cu datele ce au generat necesitatea consolidării abilităților subiecților ce aplică legea de a recunoaște, investiga eficient și a sancționa adecvat infracțiunile motivate de prejudecată.

     Instruirea se înscrie în efortul autorităților naționale de a asigura îndeplinirea angajamentului asumat de Republica Moldova să combată și să investigheze corespunzător aceste fapte, care sunt, fără îndoială, o formă gravă de discriminare.

     Este esențial să se asigure ca toți cei care constituie sistemul de justiție penală să folosească un limbaj comun și să poată avea aceeași înțelegere a lucrurilor atunci când se discută noțiuni, concepte și categorii de bază utilizate pentru analiza infracțiunilor motivate de prejudecată.

     Interacțiunea cu victima este un element de o sensibilitate sporită, iar pentru succesul investigațiilor este nevoie ca ea să aibă încredere în autorități, ceea ce ține exclusiv de pregătirea lor profesională, de înțelegerea clară a contextului și de atenția cu care analizează ce spune.

     În intervenția sa, avută la deschiderea oficială a cursului de formare, doamna Inga Furtună a subliniat preocuparea constantă a Consiliului Superior al Procurorilor pentru instruirea procurorilor și atenția care se acordă acestui aspect la avizarea programelor de studiu prezentate de INJ.

     Potrivit constatărilor împărtășite de Consiliul Superior al Procurorilor există o interdependență solidă între nivelul înalt al pregătirii profesionale și înțelegerea obiectivă a faptului că independența este un bun al cetățeanului.

     De asemenea, a fost exprimată susținerea instituțională pentru desfășurarea instruirilor, care vor include parcurgerea unui modul pe platforma HELP a CoE, precum și ateliere de lucru on-line, studii de caz și exerciții simulate pe infracțiunile motivate de prejudecată și lecții pentru dezvoltarea capacităților de formare aferente instruirilor în cascadă.

     La această etapă au fost antrenați 8 procurori din diferite subdiviziuni ale Procuraturii care, alături de judecători, reprezentanți ai IGP și ai INJ vor fi pregătiți în calitate de formatori pe acest subiect. Ulterior, potrivit obiectivelor consemnate, aceștia vor desfășura în republică seminare cascadă în format mixt  pentru colegii lor.

     Consiliul Superior al Procurorilor exprimă susținere dezideratului urmărit de această inițiativă ce vizează îmbunătățirea capacităților instituțiilor naționale de a combate, a investiga și a sancționa adecvat, conform propriilor competențe, discursul de ură, discriminarea și infracțiunile motivate de prejudecată.

 

Consiliul Superior al Procurorilor