Recent, la sediul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a avut loc o întrunire dintre reprezentanți ai Comisiei de Evaluare a Procurorilor (Comisia 3 vetting) și reprezentanți ai CSP.
În cadrul discuțiilor s-a convenit în vederea unei cooperări între cele două organisme, pentru a asigura eficiența procesului de verificare a subiecților supuși evaluării externe/extraordinare.
Președintele Comisiei de Evaluare a Procurorilor, domnul Christopher Lehmann a punctat că „mizează pe o colaborare constructivă cu CSP, astfel încât să fie asigurată o evaluare transparentă și echitabilă a tuturor procurorilor specializați și din funcții cheie, care urmează a fi verificați în baza criteriilor de integritate etică și financiară prevăzute de Legea 252/2023.
Domnul Lehmann a subliniat, de asemenea, disponibilitatea Comisiei de a avea o comunicare deschisă cu subiecții evaluării. Pentru a-i sprijini să completeze în mod corespunzător declarațiile solicitate, Comisia de Evaluare a Procurorilor a publicat recent pe site-ul său răspunsurile la o serie de întrebări primite de la procurori. De asemenea, Comisia a pus la dispoziția subiecților un model de formular completat pentru a-i ghida atunci când își depun propriile declarații.
Președintele CSP, domnul Dumitru Obadă și-a exprimat disponibilitatea pentru un dialog deschis și o abordare proactivă, acestea fiind esențiale pentru o colaborare eficientă între instiuțiile pe care le reprezintă. El a salutat ideea de a avea întâlniri periodice cu Comisia pentru a evalua progresul procedurii de evaluare și a discuta despre ce ar trebui să facă fiecare parte implicată pentru a asigura respectarea termenelor stabilite de legislație sau pentru a accelera unele procese, atunci când este posibil.
Cu toate acestea, părțile au fost de acord că fiecare evaluare trebuie efectuată foarte minuțios și respectând toate procedurile legale, în special atunci când cariera și reputația celui evaluat sunt vizate.
La finalul întâlnirii, părțile au asigurat deschidere pentru menținerea unei colaborări bazată pe respectarea principiilor statului de drept, aceasta fiind esențială pentru asigurarea unui înalt nivel de consolidare a independenței și integrității justiției.
Aparatul Consiliului Superior al Procurorilor