În perioada 3-7 iunie curent, reprezentanții Consiliului Superior al Procurorilor s-au aflat într-o vizită de studiu la București, România, unde au avut întrevederi cu decidenții instituțiilor sistemului de drept.

Delegația din Republica Moldova a dialogat cu reprezentanți din cadrul Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Inspecției Judiciare (IJ), Parlamentului României, Institutului Național al Magistraturii (INM), Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Valoarea acestei vizite a fost schimbul de experiență și eventuala preluare de bune practici, interlocutorii identificând reciproc exerciții utile care pot fi aplicate de diferitele sisteme de drept.

Un accent aparte a fost pus pe discuțiile cu Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în cadrul cărora au fost evidențiate aspecte precum mecanismul de evaluare a procurorilor, circuitul procedurilor disciplinare, criteriile de promovare a procurorilor în funcții de conducere etc. Membrii CSP au avut onoarea de a participa inclusiv la o ședință a secției pentru procurori a CSM din România, în timp ce reprezentanții Aparatului CSP au dialogat cu omologii lor referitor la activitatea acestora, unde au fost vizate provocările din activitatea desfășurată, cu care se confruntă cele două părți, identificând soluții bazate pe experiența colegilor din România.

În marja vizitei de studiu a fost semnată Declarația comună privind colaborarea dintre Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova, care a fost făcută publică la data de 4 iunie curent de către ambele părți. Prin această Declarație comună se reiterează deschiderea ambelor părți spre colaborarea raportată la normele și valorile spațiului european de justiție.

În cadrul întrevederilor cu instituțiile din arhitectura sistemului de drept s-a pus în discuție interacțiunea profesională dintre actorii din justiție, specificul dialogului interprofesional și impactul acestuia asupra calității actului de justiție.

Experiența unei asemenea vizite reprezintă o piesă de rezistență pentru aspirațiile Consiliului Superior al Procurorilor de a consolida capacitățile instituționale și de a oferi justițiabilului încrederea și percepția clară că independența și imparțialitatea procurorilor sunt realități ale sistemului de drept. 

Vizita a avut loc în cadrul Programului pentru Susținerea Reformei Justiției Penale și Combaterea Corupției (2021-2024), implementat de ABA ROLI, cu suportul financiar al Biroului pentru Combaterea Traficului de Droguri și Aplicarea Legii din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Consiliul Superior al Procurorilor
10.06.2024